fbpx

Op vrijdag 1 november zijn we bij Lake House gestart met de nieuwe lunch & dinerkaart met daarop prachtige nieuwe gerechten. En bij nieuwe gerechten horen natuurlijk nieuwe wijnen, passend bij het jaargetij. Er zijn enkele wijnen van de kaart verdwenen (de meer zomerse wijnen) en een aantal mooie nieuwe wijnen voor teruggekomen. De komende tijd zal ik de wijnen aan je voorstellen in mijn blog, om te beginnen de Antoine Sanzay Cabernet Franc uit Saumur-Champigny Loire in Frankrijk.

Cabernet Franc, een vreemd eendje in de wijnwereld en voor veel mensen nog onbekend maar een wijn met fantastische eigenschappen, zo ook de Cabernet Franc van Antoine Sanzay. Roep je Cabernet Sauvignon, dan weten veel mensen gelijk waar het over gaat, maar bij Cabernet Franc is dat toch wel anders. Deze wijn speelt vaak de tweede viool in de blend van Bordeaux, terwijl het een geweldige en eigenzinnige druif is. Deze moet je proeven!

Antoine Sanzay

Antoine Sanzay

CABERNET FRANC IN ZIJN PUURSTE VORM

De Cabernet Franc is te vinden in wijngaarden over heel de wereld. Maar het gebied waar de oorsprong van de druif ligt is de Loire, in Frankrijk. Hier kom je de Cabernet Franc tegen in zijn puurste vorm, wat de Cabernet Franc dan ook wil uitstralen in het glas. Het koele klimaat van de Loire is optimaal geschikt voor dit vroeg rijpende druivenras. Hierbij moet wel direct worden gezegd dat er een diepere gedachte zit achter de Cabernet Franc en het dus echt geen beginnerswijn is. Vooral wanneer de wijn nog jong is, is deze soms lastig te waarderen doordat er geen frisse scherpte in het glas te proeven is, terwijl bij mij als sommelier de wijn-spijs combinaties juist dan gelijk door mijn hoofd schieten.

KALKSTEEN EN KLEI, DUS LANG HOUDBAAR

Als de wijn eenmaal meer ‘op dronk’ is, geniet je van een fruitige neus van zwarte bes, braam en viool. In de smaak veelal aardse tonen, iets rokerigs (en een beetje boers) maar ook groente, vooral groene paprika, en ‘leer’. De bodem in Saumur-Champigny is rijk aan kalksteen met elementen van klei, wat zorgt voor een goed bewaarpotentieel van de wijn doordat deze grond een stuk steviger is in vergelijking met andere wijngebieden in de Loire waar andere soorten bodem voorkomen.

Voor de beginners of startende wijn drinkers zou karaffen kunnen helpen om de wijn lucht te geven, waardoor de eerste scherpe smaken van de Cabernet Franc weg ebben. Wij serveren ook een andere Cabernet Franc, namelijk uit Swartland (Bot River) in Zuid Afrika van het huis Gabriëlskloof. Door het klimaat en de bodem is dat een totaal ander verhaal en andere wijn, waar ik in de toekomst verder op in zal gaan. De Zuid Afrikaanse Cabernet Franc is echter meer op fruit gemaakt met over het algemeen een hoger alcoholgehalte, terwijl in de Cabernet Franc uit de Loire echt meer vegetale smaken waarneembaar zijn.

De wijnkelder waar de Cabernet Franc wordt gemaakt!

De wijnkelder waar de Cabernet Franc wordt gemaakt!

ANTOINE SANZAY

Antoine Sanzay is een jonge wijnmaker die duurzaam produceert. Antoine werd in 1999 eigenaar van zo’n 11 hectare wijngaard, waar hij in 2002 zijn eigen label lanceerde met 50% van zijn eigen oogst. De andere 50% van zijn oogst verkocht hij aan de coöperatie in St-Cyr-en-Bourg om zeker te zijn van inkomsten. Antoine Sanzy woont in Varrains, een van de negen gemeentes die onderdeel uitmaakt van de appellatie Saumur-Champigny, ten zuidoosten van de stad Saumur.

2013 was een belangrijk jaar voor Antoine, hij was namelijk in staat om voldoende eigen inkomsten te produceren en uit de lokale coöperatie te stappen. Vandaag de dag gebruikt hij zijn volledige oogst zelf, om zijn eigen wijnen van te maken, van zijn inmiddels 27 hectare aan wijngaard. Het belangrijkste voor Antoine anno 2019 is nog steeds om in zowel wijngaard als kelder zo natuurlijk mogelijke wijnen te maken. Hij heeft inmiddels een biologisch certificaat van ‘Ecocert’ ontvangen. Onder dit certificaat maakt hij meerdere wijnen, zoals ook de Cabernet Franc die wij bij Lake House schenken. Deze wijn gaat perfect samen in combinatie met de overheerlijke Rib Eye van Uruguayaanse ‘grass-fed’ rund.

Tot snel bij Lake House!

Lees ook:
De wijnen van Aloïs Lageder bij Lake House Rotterdam
De Pieropan wijnen bij Lake House; een nadere kennismaking.
De wijnen van Corette, hardlopers bij Lake House

Bronnen:
www.vinergie.us/antoine-sanzay/
ilovefoodwine.nl/wijn/

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply