fbpx

De filosofie van het familiebedrijf Pieropan is dat hun wijngaard garant staat voor echte kwaliteit. Pieropan laat dat zien in hun manier van werken, waar ze veel respect hebben voor de natuur en de verschillende hoogtes in hun wijngaard gebruiken om een zo mooi mogelijk effect in de wijn te krijgen.

Pieropan is opgericht in 1880 in de historische plaats Soave, waar vier generaties wijn maakten vanuit het ‘Palazzo Pelluci’. Alle vier generaties brachten hun eigen ideeën, kwaliteiten en innovaties met zich mee en sloten deze in in het bedrijf. Het wijnbedrijf startte met Leonildo, een arts in het plaatsje die veel geleerd had over biologie en scheikunde, en dit in uitvoering bracht in dit prachtige wijnbedrijf. Leonilda gaf het werk over op zijn 2 zoons, Gustavo en Fausto, die met veel passie en enthousiasme samenwerkten en het vervolgens het stokje overdroegen op hun zoons.

In de wijnkelders van Pieropan komen moderne en ouderwetse uitstralingen samen tot een mooi geheel.

De Pieropan wijngaarden

De Pieropan wijngaarden

Pieropan Soave Classico

Pieropan Soave (vertaald naar het Nederlands ‘zacht’) is de meeste frisse wijn van het familiebedrijf Pieropan. De wijn wordt volledig gemaakt in de eigen wijngaard, welke ligt in de ‘Soave Classico’ zone in Italië. ‘Classico’ betekent bij Italiaanse wijnen dat de wijn uit de traditionele regio van deze druifsoort moet komen, Soave bijvoorbeeld.

Trebbiano di Soave is een van de druivenrassen in de Pieropan Soave Classico. Er bestaan maar liefst meer dan 1.000 verschillende Trebbiano’s in Italië, want bijna elke plaats of regio heeft haar eigen kloon van deze multi-inzetbare druif. De andere druif in deze wijn is de Garganega. De geur van deze prachtige Soave doet denken aan verschillende bloesems en marsepein, in harmonie met de complexe en toch verfrissende fruittonen vormt deze Soave een prachtig geheel.

Onze Pieropan Soave Classico gaat overdag perfect samen met de Smashed Avocado Sandwich en in de avond bij de heerlijke Zeeduivel.

Pieropan Amarone della Valpolicella

Naast de Soava hebben we bij Lake House ook de Amarone Della Valpolicella van Pieropan op de kaart staan. De Amarone is een van de varianten van de Valpolicella wijn uit de gelijknamige streek, welke net boven Verona ligt tussen de plaatsjes Ambrogio di Valpolicella en Montecchia di Crosara. De Amarone wijn is ontstaan uit de moderne evolutie van de zoete Valpolicella variant ‘Recioto Della Valpolicella’, een dessertwijn.

De druivenrassen die voornamelijk gebruikt worden voor Amarone zijn Corvina, Rondinella en Molinara, waarvan de Corvina het grootste deel uitmaakt, gevolgd door de Rondinella en de Molinara neemt het kleinste gedeelte in beslag. De druiven worden minimaal 4 maanden gedroogd voordat deze geperst worden, dit proces zorgt ervoor dat er meer suikers achterblijven dan normaal waardoor de wijn langer bewaard kan worden en ook iets zoeter wordt natuurlijk. Met de tijd worden deze suikers omgezet in alcohol, waardoor de wijn minder zoet en bitterder wordt hoe langer je hem laat staan.

De Amarone is een droge, volle en complexe wijn met een traditionele donkere, granaatappel rode kleur. Als de Amarone jong is (tussen de 5 en 8 jaar) dan smaakt deze wat fruitig, maar naarmate de wijn ouder wordt gaat het fruitige er vanaf en wordt deze wat bitterder (maar niet vervelend) van smaak. Het smaakpalet van de Amarone bestaat uit vleugjes kruiden en mineralen, vaak gecombineerd met rijpe kersen en chocolade.

Amarona della Valpolicella

Amarona della Valpolicella

Op de foto zijn druiven te zien welke gebruikt voor de Amarone. Deze druiven zijn ingedroogd en bevatten daardoor meer suikers dan water, wat er voor zorgt dat een Amarone meestal op de maximum toegestane hoeveelheid alcohol in wijn zit, namelijk 15%. Hierdoor is het een versterkte wijn, net als bijvoorbeeld port en sherry.

De complexe Amarone en onze Cote de Boeuf zijn een perfecte match. De intense en malse smaak van het vlees, in combinatie met de frisse zuren, complexe tonen en fruitige smaak van de wijn zorgen voor een ware smaaksensatie in de mond.

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply