fbpx

Op onze wijnkaart hebben wij twee wijnen staan die zijn gemaakt door Aloïs Lageder, een bekende wijnmaker uit het noorden van Italië, in de buurt van Alto Adige. Dit zijn de Riff Pinot Grigio (per glas en per fles verkrijgbaar) en de Löwengang Chardonnay (per fles verkrijgbaar).

Deze twee wijnen zijn twee geweldige hardlopers op onze wijnkaart, en daarom werd het hoog tijd om eens nader kennis te maken met de maker van deze wijnen. Om het verhaal goed te kunnen vertellen duiken we eerst even de geschiedenis in en gaan we 200 jaar terug, want zolang bestaat deze wijnfamilie al. Het begon allemaal in het jaar 1823 bij Johann Lageder, wijnhandelaar in Bolzano. Zijn opvolgers besloten hun eigen wijn te maken en schaften een aantal wijngaarden aan.

Alois III, een verre kleinzoon van de oprichter van het bedrijf, zag de variatie van de klimaat zones in Alto Adige als een van der sterke punten van de regio. Hij kocht vervolgens in 1934 de Löwengang wijngaard in Magre (in het zuiden van Alto Adige), waar een van de wijnen die wij schenken bij Lake House ook vandaan komt. Veel wijnbouwers merkte snel dat Lageder talent had voor het vak en begonnen hem daarop druiven te leveren van hun eigen wijngaard. Wanneer Alois III plotseling overleed in 1963, was zijn zoon Alois IV nog maar 12 jaar oud.

De vrouw van Alois III, Christiane, en zijn oudste dochter Wendelgard onderhielden de wijngaard op interim basis na zijn overlijden zodat Alois IV een normale jeugd kon hebben en in alle rust kon opgroeien. Sinds 1970, toen Alois IV 19 jaar oud was, heeft hij samen met zijn zus en zwager, oenoloog Luis van Delleman, gezorgd voor een nieuwe positionering van de wijngaard, met een strenge focus op kwaliteit en innovatieve methodes van wijngaard- en kelderbeheer.

Alois Lageder & Zoon

Alois Lageder & Zoon

Tegenwoordig worden de 50 hectare grond van de familie op een biodynamische wijze beheerd, waarbij de natuur als een verbonden geheel wordt gezien. Landbouw is verbonden met het klimaat, bodemvruchtbaarheid, watervulling, biodiversiteit, luchtkwaliteit etc. Het belangrijkste aspect van biodynamiek is dat het ecosysteem in balans wordt gehouden, waardoor er een bepaalde kwaliteit voor de wijnen wordt gecreeerd.

Volgens Alois Lageder Estate is kwaliteit een product van individuele details en kleine stapjes in het productie proces. Er wordt daarom nauwkeurig gekeken naar alle stappen in het proces, alsmede de gevolgen van bepaalde processen op het eindproduct. Alles is belangrijk om een bepaalde kwaliteit in de wijnen te bereiken, dus ook het beheer van de wijngaard en de kelder. Verder werkt Alois Lageder aan een balans tussen de elementen van het klimaat en de verdere interesse in ontwikkeling van dynamische wijnbouw in hun wijngaarden. Maar Alois denkt verder dan alleen het klimaat; er wordt ook veel samen gewerkt op cultureel gebied met kunst- en muziekprojecten.

Zoals eerder beschreven schenken wij bij Lake House twee wijnen van Alois Lageder Estate;

Riff Pinot Grigio

Deze wijn wordt door mij en mijn collega’s van Lake House altijd een echte allemansvriend genoemd. Deze Pinot Grigio valt bij iedereen in de smaak en is bovendien een echt ‘slurpertje’ met het prachtige weer van de afgelopen dagen; het blijft nooit bij een glas.

Het smaakprofiel van de Pinot Grigio is rijk te noemen. De wijn is helder strogeel met een heel klein groen tintje (of zweempje genoemd). In de neus is deze wijn zeer verfijnd, fruitig (appel en perzik), typerend voor Pinot Grigio uit Noord Oost Italie. De Riff is uitgesproken van smaak, zuiver, elegant en fruitig (verse druiven). Van de aanzet tot de finale is deze Pinot Grigio fris en sappig, met als gevolgd dat een enkel glas nooit genoeg is zoals bij hele zware wijnen wel eens kan gebeuren. Nee, deze prachtige Pinot Grigio uit Alto Adige, gemaakt met de beste druiven uit de streek, laat je verlangen naar meer.

Lowengang Chardonnay

Mijn eigen favoriet op onze wijnkaart is deze Lowengang Chardonnay, een van de absolute sterren van het Alois Lageder Estate. Lowengang heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van de Estate, want in 1980 was het de eerste witte wijn van Alto Adige die op internationaal niveau mee mocht doen. Het wordt dan ook, terecht, hun specialiteit genoemd.

De Alois Lageder Lowengang is helder en fonkelend, goudgeel van kleur met een groen zweempje. In de neus is deze Chardonnay zeer rijk en complex, maar in zijn jeugd nog wat gesloten. Kortom; veel walsen en de fles even laten staan na openen. In de mond heeft deze wijn een Bourgondische stijl met een delicate romigheid, getoast hout en rijp tropisch fruit, met een hint van vanille en geroosterde amandelen. Dit alles zorgt voor een rijpe, goed gestructureerde en toch elegante smaak. De prikkelende frisheid zorgt voor een perfect evenwicht met de complexe fruitige aroma’s en de houten ruggengraat van deze prachtige wijn.

Stel je voor; onderuit gezakt op een van onze loungebanken, de zon op je gezicht en deze heerlijke complexe Chardonnay in je glas. Een echte Grand Cru waardige Chardonnay van Italiaanse bodem.

Tot snel op het zonnigste terras van de regio!

Voor meer informatie over Alois Lageder: https://aloislageder.eu/

Author admin

More posts by admin

Join the discussion One Comment

Leave a Reply