fbpx

Deze week zijn we gestart met het nieuwe Lake House Menu, een wisselend specialiteiten menu van chef Jochem Appel. Hierbij bieden wij een bijpassend wijnarrangement aan en in deze blog licht onze sommelier Christian Verzijl deze wijnen verder uit.

Voorgerecht

Rilette van Eend met Gepopte Cranberry’s en Wortelcreme

Wijn: Licht gekoelde Matetic Coralillo Pinot Noir

Het voorgerecht is een Rilette van eend, geserveerd met gepopte cranberry’s en wortelcreme. Een rilletje is een fijngemaakte en langzaam gekookte eend, waardoor de natuurlijke smaken goed behouden blijven. Hierbij schenken we een licht gekoelde Matetic Coralillo Pinot Noir uit de San Antonio Valley in Chili.

De familie Matetic komt oorspronkelijk uit Kroatië en emigreerde in 1982, waarna zij zich vestigden in het zuiden van Chili, namelijk in Patagonië. Nabij hun grote verblijf, waar ook koeien en schapen worden gehouden, werden de eerste wijnstokken geplant door de vierde generatie van de familie in 1999.

Jorge en Christian Matetic besloten om van het begin samen met een gemotiveerd team op een biologisch – dynamische manier te telen, waarbij wordt gekeken naar de stand van zon, maan en sterren en er op een meest pure en mens & natuurvriendelijke vorm wijnbouw wordt bedreven. De valleien genieten een gematigd microklimaat, door de nabijheid van de grote oceaan die veel koelte geeft. Hierdoor onstaan er grote verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen. Dit verschilt zorg voor ideale condities voor het optimaal rijpen van fruit.

In de wijngaarden lopen kippen, ganzen, schapen en gyanaco’s (een lama ras). Deze diersoorten zorgen voor een goede biodiversiteit in de wijngaard en zijn dus mede verantwoordelijk voor de topkwaliteit van de wijnen.

De eerste wijnstokken in San Antonio Valley zijn geplant in 1997. Er mag dus met recht gesproken worden over ‘de nieuwe wereld’. Deze vallei is uitgegroeid tot een van de interessantste valleien waarvan de potentie in Chili allang niet meer genegeerd wordt. De vallei is een onherbergzaam gebied en ondanks de korte afstand van de kust erg droog. Ook het Andes gebergte oefent vanaf een afstand van 80 km veel invloed uit op dit wijngebied.

De Pinot Noir afkomstig uit San Antonio Valley bevat heerlijke geuren van florale aroma’s, die de wacht afwisselen met tonen van vers rood fruit (zoals rode kersen en blauwe bessen) en verse groenen kruiden. Door een lichte cederhout toets in de wijn komt er een aangename kruidigheid naar voren. De frisheid van het groene klimaat in de vallei geeft een levendig mondgevoel en een flinke lengte mee aan de wijn.

Naast de Pinot Noir schenken wij bij Lake House ook de Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc van Matetic Coralilo.

Hoofdgerecht

Op de huid gebakken Roodbaarsfilet met Parel Couscous en Romesco Saus

Wijn: Casa Fereirinha Planalto Douro White

Het hoofdgerecht van het Lake House Menu is dit keer een op de huid gebakken roodbaarsfilet, geserveerd met parelcouscous en een romesco saus. Romesco is een pittige Spaanse saus bereid met sambal. Denkend aan dit Mediterraanse hoofdgerecht kom ik uit bij een Mediterraanse witte wijn uit de Douro. Een blend van meerdere druiven bestaande uit o.a. Arinto, Codega, Gouveia, Malvasia Nera, Muscat, Rabigato en Voisinho, welke allemaal hun toevoeging doen aan een goed vol glas met een mooi Portugees en Mediterraans karakter. Het Zuid Europese temperament van deze Portugese Planalto komt goed naar voren in deze wijn.

Casa Fereirinha is een huis dat echtheid, uitmuntendheid en de echte smaak van de Douro wijnen vertegenwoordigt. Al sinds 1751 wordt er vanuit dit historische wijnhuis handel gedreven, en in de 19e eeuw werd Dona Antónia Ferreira het gezicht van dit fantastische Portugese wijnhuis. Dona was een echte onderneemster met een geheel eigen visie. Zo zorgde zij onder andere voor nieuwe mogelijkheden met wijngaarden op een terraswijze aangelegd, verbeterde en versterkte oude wijnranken en bovendien was zij heel goed voor haar personeel. Zo bouwde zij ziekenhuizen, kinderopvang en scholen voor de kinderen van haar personeel. Fereirinha was de bijnaam die Dona Antónia kreeg. Ze was qua lengte en postuur geen grote vrouw was, maar wel een grootmoedige en onbaatzuchtige, ruimhartige vrouw voor wie nooit iets te veel was. Ze hield nooit hard verdient geld in eigen zak als andere mensen het beter konden gebruiken en spendeerde haar geld in het welzijn van de mensen in het Douro gebied.

De geschiedenis van Casa Fereirinha hangt dus samen met een geweldige en charismatische wijnmaakster met fantastische ideeën, die uniek was in haar persoonlijkheid, manier van wijnbouw en het maken van de wijn. Vanaf 1979 is het estate Quinta da Leda onder leiding van wijnmaker Luís Sottomayer, die door heel Portugal gezien wordt als de grondlegger van de hedendaagse wijnbouw.

De Douro zorgt met zijn Mediterraanse klimaat voor een ideaal toneel voor deze heerlijke blend. In de neus heeft deze wijn tonen van verse groene kruiden en citrusfruit, en in de mond smaak tonen van rijpe peer en meloen, wat perfect in harmonie is met de smaken van het gerecht.

Nagerecht

Panna Cotta met gekarameliseerde hazelnoten en bloedsinaasappel

Wijn: Enate Gewürztraminer Dulce Late Harvest

Het dessert van het Lake House Menu is een heerlijke romige Panna Cotta met gekarameliseerde hazelnoten en bloedsinaasappel. Hierbij serveren wij de Enate Gewürztraminer Dulce Late Harvest, welke zeer goed tot zijn recht komt bij dit prachtige dessert. Kunst en wijn gaan bij weinig wijnhuizen zo goed samen als bij Enate, gevestigd in Somontano in Noord Spanje. In 1992 is Enate gestart met niet alleen hun wijnhuis maar ook hun indrukwekkende collectie van moderne kunst. Het wijnhuis, dat gebouwd is tussen 1992 en 1997, is een state-of-the-art wijnbedrijf en museum, met vele kunstwerken van zowel Spaanse als internationale schilders. Hun kunstwerken zijn daarnaast niet alleen in het museum te zien, maar ook op de labels van de flessen.

Moderne kunst past perfect bij de wijnen van Enate. Het klimaat van Somontano, gelegen aan de voet van Spaanse Pyreneeën, wordt gekenmerkt door de enorme verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen. Hierdoor opstaan heel schone, frisse en aromatische wijnen die met veel zorg en liefde door het wijnhuis worden ontwikkeld en opgevoed. Het gebied is een van de jongste en modernste wijngebieden van het land, na een investering van de provincie Aragon die investeerde in de toekomst va de wijnbouw. Enate behoort 30 na de oprichting tot een van de betrouwbaarste wijnhuizen van Spanje.

De Gewürztraminer Dulce Late Harfest geeft een ware smaak explosie van citrusfruit, tropisch fruit en florale tonen, en in de neus duidelijke aroma’s van honing en gesuikerd fruit met later steeds duidelijkere rokerige tonen van de houtrijping. De smaak is mondvollen met een fraai en bijzonder evenwicht tussen zoet en zuur, wat ook terugkomt in de Panna Cotta en gekarameliseerde hazelnoten (zoet) en bloedsinaasappel (zuur). Een wijn met een fluwele elegantie en rijkdom met een lange, opwekkende en zuivere finale.

Enate maakt wijnen van Chardonnay, Gewürztraminer, Merlot, Tempranillo, Syrah en Cabernet Sauvignon. Het assortiment van Enate bij Lake House is vrij uitgebreid. Naast de Gewürztraminer schenken wij ook de Cabernet Sauvignon Merlot, Chardonnay 234 en de Chardonnay Fermentado en Barrica.

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply