fbpx

Vanaf vandaag staat er weer een heerlijk nieuw Lake House Menu op tafel, speciaal voor u samengesteld door chef Jochem Appel. Het bijpassende wijnarrangement is met veel zorg en kennis samengesteld door onze sommelier Christian Verzijl. In deze blog geeft hij extra achtergrond informatie over de gerechten en wijnen.

Voorgerecht

Carpaccio van Coquille | spruiten | Chardonnay azijn | mierikswortel

Wijn: Auxerrois | NL | De Kleine Schorre ’18

Het voorgerecht is een carpaccio van coquille, geserveerd met spruiten blaadjes gemarineerd in Chardonnay azijn en geschaafde mierikswortel. In dit gerecht komen veel verschillende smaken samen; de ziltigheid van de coquille, het bittertje van de spruiten blaadjes, het zuurtje van de Chardonnay azijn en de pit van de mierikswortel. Hierbij schenken wij een van mijn favorieten: een Auxerrois uit Zeeland van wijnhuis de Kleine Schorre. De Auxerrois druif is een variant van de Pinot Blanc. Wijnhuis de Kleine Schorre is gevestigd in Dreischor op het eiland Schouwen Duivenland. Dankzij het zonovergoten jaar 2018 is dit een prachtige wijn geworden, welke de ziltigheid van Zeeland, een overvloed aan rijp geel fruit en een interessant bittertje perfect in harmonie brengen met het voorgerecht.

De Kleine Schorre is een jong wijnhuis, dat opende in 2001. Ze werken nauw samen met Cep d’Or uit Luxemburg om de strenge druivenselectie in het bedrijf steeds te kunnen verbeteren. De wijnen die bij De Kleine Schorre worden verbouwd zijn gericht op Zeeuwse gerechten zoals mosselen, oesters en Oosterschelde kreeft. Naast de Auxerrois worden bij De Kleine Schorre ook de Pinot Gris en Rivaner druiven geteeld. In alle wijnen van deze Zeeuwse wijnmaker is een bepaalde ziltigheid te herkennen.

De wijngaard beslaat ongeveer 10 hectare en is daarmee een van de grootste wijngaarden van ons land. Het is een zeer leuk bedrijf om ook eens als gast langs te gaan en te genieten van een wijn spijs proeverij of uitgebreide rondleiding.

Wijnhuis De Kleine Schorre

Hoofdgerecht

Lamsfilet | rozemarijn | Nieuw-Zeelandse spinazie | knoflook mousseline | lamsjus

Wijn: Barbera | ITA | Cossetti d’Asti La Vigna Vecchia ‘15

De Barbera d’Asti is een Italiaanse rode wijn gemaakt van de Barbera druif, en afkomstig uit het plaatsje Asti. Deze wijn is gemaakt door de zeer gerenommeerde familie Cossetti, welke al 125 jaar wijn maken. Deze Barbera past ideaal bij het hoofdgerecht; met rozemarijn gebakken lamsfilet, geserveerd met Nieuw-Zeelandse spinazie, gefermenteerde knoflook mousseline en lamsjus.

De Barbera wijnen koppelen een behaaglijke zachtheid aan frisse zuren. Hij smaakt, zoals vele Italiaanse rode wijnen, naar Amarenen (in suikerstroop ingelegde zure kersen) en aardbeien, kortom; rood fruit. De wijn staat erg stevig op zijn benen na de rijpen op eiken houten vaten en de oude wijngaard (La Vigna Vecchia), wat zorgt voor een krachtige en volle smaak. De Barbera druif is een perfecte match voor rozemarijn en lamsvlees door zijn frisheid en kracht, en in combinatie met het hoofdgerecht komen de fruittonen extra tot hun recht.

De Barbera komt uit het plaatsje Asti, gelegen in de Noord Italiaanse regio Piëmonte. Belangrijk in Asti is de Pallo die ieder jaar op de derde dinsdag in september wordt gehouden; samen met de Pallo van de Toscaanse stad Siena de belangrijkste historische paardenrace van Italië.

Cossetti La Vigna Vecchia

Nagerecht

Tarte Tatin van Goudreinette | amaretto | yoghurt ijs

Wijn: Cypres de Climens Barsac Sauternes | FRA | Chateau Climens ‘13

Het dessert van het Lake House Menu is een Tarte Tatin van Goudreinette met een Amaretto dressing en yoghurt ijs. Het gekarameliseerde boomfruit onder een deken van boterzacht deeg zorgt voor een ultiem samenspel met een goede dessertwijn. De Cypres de Climens Barsac van Chateau Climens wordt in het zadel geholpen door de goudbruine suikers van de Tarte Tatin, welke de honingtonen in de wijn nog extra benadrukken.

De Cypres de Climens Barsac is de tweede wijn van Chateau Climens. De selectie van de druiven voor hun eerste wijn is zo ontzettend streng (hooguit 20% van de vaak toch al lage opbrengst), dat er genoeg moois overblijft om met evenveel liefde een pracht van een tweede wijn te maken. Een opvoeding van 18 maanden op Franse barriques zorgen voor een heerlijke smaakexplosie met zinderend zoet op de tong, frisse zuurtjes, gekonfijt fruit en een ellenlange afdronk.

Deze dessertwijn is gemaakt van 100% Semillion, een van de twee hoofddruiven uit Bordeaux (de andere is de Sauvignon Blanc). Chateau Climens kwam al in vroege tijden bekend te staan als landheer van Barsac. Het chateau is vanaf de oprichting maar liefst vijf keer van familie veranderd, wat vrij uniek te noemen is. In de wijnen van Chateau Climens zijn ook de authentieke smaken van de Sauternes streek terug te vinden.

Een belangrijk onderdeel van deze dessertwijn is Botrytis Cinerea, een nobele rotting die plaats vindt in de druif bij vochtige en warme klimaat omstandigheden. Deze rotting zorgt voor een extra glas in de wijn, mits de Botrytis goed in de gaten wordt gehouden tijdens het productie proces van de wijn. Om de Botrytis goed te krijgen moet de druif pas zeer laat geplukt worden; oktober / november. De Botrytis geeft de wijn zijn kenmerkende honingtoets, wat zorgt voor de uitstekende combinatie met de Tarte Tatin. Het gekonfijte fruit in de wijn zorgt voor een leuke tegenhanger van het yoghurt ijs en de Amaretto dressing.

Chateau Climens

Kortom; drie prachtige wijnen bij drie prachtige gerechten van onze chef. Kom je snel proeven?

Author admin

More posts by admin

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply