fbpx

Het is weer zover! Chef Jochem Appel heeft weer een nieuw Lake House Menu samengesteld met heerlijke gerechten. Het bijpassende wijnarrangement is met veel zorg en kennis samengesteld door onze sommelier Christian Verzijl. Via deze blog deelt hij zijn kennis en geeft hij extra achtergrond informatie over de wijnen.

Voorgerecht

Octopus | runderbouillon | krokante kippenhuid

Wijn: Sparkling Sauvignon Blanc | ZAF | Steenberg

Het voorgerecht is octopus, geserveerd met krokante kippenhuid en een runderbouillon. Het ziltige van de octopus en het krokante en licht zoute van de kippenhuid worden mooi samengebracht door de runderbouillon. Bij dit gerecht schenk ik de Steenberg Sparkling, een Zuid-Afrikaanse bubbel van de Sauvignon Blanc druif, een zeer expressieve druif.

“Made to be fun, fruity and fresh”.

De stuivende geur van deze bubbel verwent je neus met een geuzenmix van ananas, lychee, guave, verse appels, citroentjes, mango en passievrucht. Een ‘uitnodigende neus’ die je laat verlangen naar de smaak. De wijn trakteert je vervolgens op een tintelende frisheid met knapperige zuurtjes, welke de speelse tonen van ananas en passievrucht verlevendigt. Een prachtige spijsopwekkende verrassing, welke je laat verlangen naar meer.

Het huis Steenberg, waar deze explosief geurende bubbel gemaakt is, is een wijnhuis met een lange geschiedenis. Het is het bekendste en oudste wijndomein van Zuid-Afrika, gevestigd in de eerste wijn appellation van de ‘Nieuwe Wereld’. Wat een appellation precies inhoudt, lees je hier. Vandaag de dag behoort het domein tot het Nationaal Park Tafelberg, gelegen aan de voet van de bergketen Constantia. De constante koele luchtstromen van de Atlantische Oceaan maken dit een van de koelste wijnregio’s van Zuid-Afrika. Na de oprichting in 1682 door Catharina Ras was Steenberg lange tijd vermaard om zijn fabuleuze zoete wijnen, die aan vele Europese hoven werden gedronken. In 2006 heeft de bekende wijnfirma Graham Beck de wijngaarden van Steenberg gekocht. Steenberg maakt gebruik van de fameuze Méthode Cap Classique, wat wil zeggen dat de wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode waarop ook Champagne wordt gemaakt.

Deze bubbel is ook perfect als aperitief of voor bij een heerlijke borrel bij Lake House, kom hem dus vooral proeven!

Steenberg: www.steenbergfarm.com

Hoofdgerecht

Snoekbaars | structuren van bloemkool | monniksbaard | fregola | spinazie

Wijn: Bourgogne Chardonnay | FRA | Château Fuissé Mâcon Villages ’17

Het hoofdgerecht is een op de huid gebakken snoekbaars, met verschillende structuren van bloemkool, monniksbaard (een groente uit de zee) en een spinazie saus met Pernod en limoen. Bij dit mooie gerecht serveer ik een Mâcon Villages Chardonnay welke door zijn Mediterraanse karakter en fruittonen van groene appel en honingmeloen een perfecte match vormt.

Bourgogne

De wijnstreken van de Bourgogne

De Bourgogne is een van de bekendste wijngebieden ter wereld waar bladzijdes vol over geschreven kunnen worden. De streekt brengt wijnen voort waar vaak alles klopt; fruit dat over gaat in hout wat zorgt voor een mooie complexiteit van de wijn. De Bourgogne bestaat van noord tot zuid uit zes gebieden;

– Het meest noordelijk vinden we Chablis / Yonne, wat het meest frisse klimaat van de streek heeft
– Côte de Nuits, waar zich de kwalitatief beste wijngaarden bevinden)
– Côte de Beaune (Beaune is de wijnhoofdstad van de Bourgogne)
– Côte Challonaise
– Mâconnais (de warmste regio van de Bourgogne)
– Beaujolais (bekend om de Beaujolais Primeur van de mooie fruitige Gamay wijnen)

Chablis is dus de koelste regio van de Bourgogne waardoor je frisser fruit tegen komt in de wijnen, in tegenstelling tot Mâconnais, de warmste regio, waardoor je dus meer rijpere tonen tegen komt in de wijnen. Mâconnais dankt zijn naam aan de stad Mâcon. De combinatie van rijpe tonen en minerale expressie van de bodemstructuur zorgen voor een geweldige wijn welke een feest is om te drinken met de overheerlijke Snoekbaars.

Château Fuissé: chateau-fuisse.fr

Nagerecht

Rabarber | hibiscus | champagne sorbet | crumble

Wijn: Muscat | FRA | Famille Perrin Beaumes de Venise ‘15

Het nagerecht bestaat uit in hibiscus gemarineerde rabarber met een sorbet van Champagne en een crumble. Hibiscus is een tropische bloem plant die door de rijpe, florale tonen een feestje in de mond geeft met de Muscat die ik schenk bij dit gerecht. Deze Muscat waarborgt een druivige, ronde smaak van jasmijn wat zorgt voor een ware smaak explosie. De perfecte afsluiter in onze ontdekkingstocht.

In de loop van vijf generaties heeft de familie Perrin diverse wijngaarden met de beste ‘terroirs’ in de zuidelijke Rhône vallei verworven.

Lang niet overal is het geschikt om (wijn)druiven te telen. Zonder een geschikt klimaat, geschikte bodem en een goede ligging is het onbegonnen werk. Zijn de perfecte condities wel voorhanden, dan is het nog de vraag welke druiven het beste resultaat opleveren. Het geheel van deze natuurlijke factoren valt onder de noemer ‘terroir’.

De wijngaarden van de familie worden beheerd volgens dezelfde principes en overtuiging als Château de Beaucastel. Binnen het assortiment van de Famille Perrin ontdek je de rijkdom van de zuidelijke Rhône vallei aan de hand van gerenommeerde appellations zoals Gigondas, Vacqueyras, Vinsobres, Cairanne en Rasteau. Ook hier staan bij alle wijnen de authenticiteit en essentie van het ‘terroir’ centraal.

De Muscat Beaumes de Venise van de Famille Perrin is helder en licht goudgeel van kleur. In de neus heeft deze wijn intense aroma’s van de verse zoete muskaat druiven, honing, jasmijn, verveine en wilde munt. In het smaakpalet vind je tonen van gekonfijte citroen, zoet exotisch fruit en een fraaie bitter van sinaasappelschil, gevolgd door een mild zoete afdronk met mooie zuren.

Famille Perrin: familleperrin.com

Wanneer mag ik deze wijnen voor je inschenken?

Author admin

More posts by admin

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply