fbpx

Hoewel je het momenteel niet zou zeggen is het toch echt lente, en staat de zomer bijna voor de deur. Kortom; het is weer tijd voor Rosé, en in deze blog ga ik de drie toppers van Lake House Rotterdam verder uitlichten, zodat je goed geïnformeerd kan komen genieten op ons heerlijk ruime terras.

Als eerste onze huis rosé, de Bodegas Aragonesas Chispas, dan een echte verrassing van Famille Perrin Luberon en als klap op de vuurpijl onze absolute eyecatcher; de Miraval Cotes de Provence; het wijnhuis van Brad Pitt en Angelina Jolie.

Geen enkele wijn roept meer associatie op met het voorjaar, het terrasseizoen en rokjes dagen als rosé. Toch wordt deze zonnige dorstlesser nog vaak onder gewaardeerd en daarom wilde ik via deze blog onze rosé’s in het zonnetje zetten. Rosé is een culinair hoogstaande wijn die goed werkt als aperitief maar ook perfect past bij Aziatisch eten en onze heerlijke bites.

Garnacha | SPA | Bodegas Aragonesas Chispas

De Chispas rosé is helder, dieproze van kleur. In de neus vindt je aroma’s van bessen, aardbeien en een lichte kruidigheid. In het smaakpalet zijn tonen van citroen en klein rood fruit te proeven, die gepaard gaan met een afdronk met de juiste zuren.

In de noordelijke regio Aragón ligt het kleine wijnbouwgebied Campo de Borja, welke sinds 1980 in het bezit is van de gecontroleerde herkomstbenaming-status. Het gebied is gelegen in het uiterste westen van de regio, nabij de stad Zaragoza. Halverwege de twaalfde eeuw zijn de Citeriënzer Monniken gestart met het cultiveren van druiven voor wijn. De ligging van het gebied is op een hoogte van 350 tot 750 meter. Doordat het aan de voet van een gebergte ligt is het ideaal voor wijnbouw. De winters zijn er koud door de invloeden van de Atlantische Oceaan, en de zomers zijn er zeer warm door de invloeden van de Middellandse Zee.

Bodegas Aragonesas is de grootste producent van de Campo de Borja in Spanje, en is opgericht in 1984. Het huis staat er bekend om dat hun wijnstokken de hoogste gemiddelde leeftijd van Europa hebben. Ruim 25% van de stokken heeft een leeftijd van boven de vijftig jaar, met uitschieters tot zelfs boven de honderd jaar. In combinatie met het terroir en de passie van de wijnmakers zorgt dit voor geconcentreerde wijnen. Door de omvang van het landgoed maken ze bij Bodegas Aragonesas wijnen voor iedereen, zowel fruitig en toegankelijk als krachtig en complex, rood, wit en rosé. De belangrijkste druif uit de streek is de Garnacha, en logischerwijs speelt deze druif de eerste viool binnen de Bodega. Daarnaast staan Tempranillo, Syrah en Moscatel veel aangeplant.

Chispas betekent vuurwerk, of feestje. Kortom, de Chispas zorgt voor een echte feestje in je glas. In combinatie van met The Big One by Lake House of een van onze heerlijke salades, is het met de Chispas een groot feest.

Bodegas Aragonesas: bodegasaragonesas.com

Famille Perrin | FRA | Luberon

De Luberon rosé is helder fonkelend licht oranjeroze van kleur. In de neus vindt je aroma’s van sinaasappelschil, rode bessen en rozenblaadjes. In het smaakpalet zijn tonen van rijpe grapefruit en vlierbessen waar te nemen, gevolgd door een verfrissende afdronk met lichte zuren.

Famille Perrin is de merknaam die de derde en vierde generatie van de Perrin wijnmakers gebruiken. Het huis is vooral bekend geworden door het wereldberoemde Château de Beaucastel, waar de Châteauneuf du Pape wordt gemaakt, wat al jaren in hun bezit is. Pierre Perrin herstelde de door druifluis aangetaste wijngaarden voortvarend. Zijn zoon Jacques nam het in de jaren ’50 over van zijn vader en ging volledig biologisch werken, om zo nog kwalitatief betere wijnen te kunnen produceren. Ook Jacques’ nakomelingen ontbreekt het niet aan commercieel inzicht. Zij zagen in een vroeg stadium het potentieel van de toen nog onbeduidende landwijnen als Côtes du Ventoux, vernoemd naar de reus van de Provence; Mont Ventoux, en Luberon. Tegelijkertijd hebben ze het werk van Pierre en Jacques gecontinueerd door het produceren van kwalitatief hoogstaande, gastronomische wijnen.

Alle druiven worden bij de Famille Perrin met de hand geplukt, waarna ze enkele dagen koud worden ingeweekt in de kelders van het landgoed. Na deze korte periode worden de druiven volgens de zeer licht geperste methode licht gekneusd en alleen het spontaan weglopende sap wordt gebruikt voor de productie van de Famille Perrin Luberon Rosé. De alcoholische fermentatie vindt plaats in door temperatuur gecontroleerde RVS tanks. Hierna steekt de jonge wijn over naar schone RVS tanks om te rijpen. Dit gehele proces verloopt volgens biologisch dynamische regels en voorschriften.

De Luberon Rosé past perfect als aperitief, op een warme dag bij de borrel, of bij lichte gerechten uit de Aziatische keuken zoals de Sashimi van Zalm & Tonijn, waar de pure smaken van de vis mooi in harmonie staan met de tonen van rozenblaadjes en rode bessen in de rosé.

Famille Perrin: familleperrin.com

Miraval Cotes de Provence

Miraval Cotes de Provence

Miraval Côtes de Provence | FRA | Rosé

De absolute eyecatcher op onze wijnkaart wat betreft rosé; de Miraval uit de Côtes de Provence. Deze rosé heeft een elegante, bleekroze kleur zoals dat van glanzende bloemenblaadjes. Een prachtige, aromatische neus boordevol vers fruit en lentebloemen. In de mond ingetogen kracht, die hand in hand gaat met verfijning, verfrissende zuren en een sappige, ziltige, minerale afdronk. Dé perfecte rosé voor warme zomerdagen.

De Provence rosé is op bijna elke wijnkaart wel te vinden. De regio is dan ook de grootste (kwaliteits) rosé producent ter wereld. Met zo’n 170 miljoen flessen per jaar is de Provence verantwoordelijk voor 40% van alle Franse rosé’s.

Miraval is gevestigd in het hart van de Provence aan de Via Aurelia, een Romeinse weg die al sinds de derde eeuw voor Christus in gebruik is. Volgens verschillende geschriften deed het domein in de 14e eeuw dienst als uitvalsbasis voor leden van het Franse parlement. In de 20e eeuw was het domein vooral in gebruik als muziekstudio, waar de grote der aarden kwamen om hun muziek op te nemen (o.a. Pink Floyd, Muse, Wham! en zelfs Rammstein). Sinds 2011 is Miraval in het bezit van Brad Pitt en Angelina Jolie, zij zijn er ook getrouwd in 2012. Hun eerste wijn brachten zij uit in 2012, waarna alle 6.000 flessen in liefst vijf uur tijd volledig uitverkocht waren. Hoewel het stel sinds 2016 uit elkaar is, zijn ze nog steeds de eigenaren van Miraval.

Voor het verbouwen van de druiven en het maken van de wijn heeft Pitt de hulp ingeschakeld van de eerder besproken Famille Perrin. De wijngaarden liggen rond een hoogte van zo’n 350 meter boven de zeespiegel en worden volgens biologische principes gecultiveerd. De wijnen van Miraval worden wereldwijd hoog aangeschreven en gewaardeerd en vallen zeer regelmatig in de prijzen.

De fles nodigt je door zijn aparte vorm direct uit om te bestellen. Bij onze lunch past de Miraval perfect bij de Pokebowl en Sashimi van Zalm & Tonijn, en de Miraval is de perfecte rosé voor bij de borrel in combinatie met The Big One by Lake House.

Miraval: miraval.com

Author admin

More posts by admin

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply