fbpx

Op dinsdag 11 juni 2019 zijn wij weer gestart met een volledig vernieuwde kaart bij Lake House, en de wijnkaart heeft ook een update gekregen met nieuwe smaak profielen. Zo is het nog eenvoudiger om bij de perfecte wijn die bij jouw wensen past uit te komen! Maar dat is niet alles, want wij hebben ook nog eens 5 nieuwe wijnen toegevoegd aan de kaart. In dit blog geef ik je een overzicht en meer informatie van deze nieuwe wijnen. Kom je snel proeven?

Soepel Wit

Chenin Blanc | ZAF | Bellow’s Rock

Chenin Blanc | ZAF | Bellow’s RockBellow’s Rock is een samenwerking tussen twee wijn families in Zuid Afrika, ondersteund door een groep toegewijde druiventelers. De druiven komen uit de regio Agter Paarl, welke ten westen van Paarl ligt. Het warme, mediterrane klimaat met zijn relatief koele nachten zorgt voor prachtig rijp fruit, dat op bodems groeit waar veel verweerd graniet in zit. Sinds 2001 is de hoog aangeschreven Jose Condé verantwoordelijk voor de wijnen.

De naam Bellow’s Rock is afkomstig van een half ondergelopen rots, ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Kaap De Goede Hoop. Deze rots geeft met zijn golven een fantastisch effect aan het landschap nabij de wijngaarden van Bellow’s Rock.  Bezoekers van Kaap De Goede Hoop (ten zuiden van Cape Town) kunnen de spetters van het water duidelijk zien vanaf de kust of uit het binnenland.

De Chenin Blanc is de nummer 1 witte druif van Zuid Afrika en wordt plaatselijk ook wel ‘de Steen’ genoemd. Deze druif heeft aantrekkelijke geuren van tropisch fruit in de neus, en in de smaak komen rijpe citrustonen, meloen en honing goed naar voren. Deze Chenin Blanc gaat door zijn romige concentratie en tonen van tropisch fruit goed samen met onder andere de Caesar Salade met Kippendijen, en de Hoender.

De Chenin Blanc van Bellow’s Rock is per fles verkrijgbaar voor € 25.

Link: www.bellowsrock.co.za

Fris & Levendig Wit

Riesling | DUI | Fritz Haag Braunberger Trocken

Riesling | DUI | Fritz Haag Braunberger TrockenWeingut Fritz Haag is één van de klassieke wijndomeinen van de Moezel. Het wordt vaak in een adem genoemd met andere illustere bedrijven als Egon Müller en Joh. Jos. Prüm. Dit domein heeft met zijn rijke geschiedenis, waarin vooral de vader van Oliver Haag – Wilhelm – een grote rol heeft gespeeld, staat aan de top van de Duitse wijnbouw. Na verschillende stages, onder meer bij Helmut Dönnhoff, nam Oliver in 2005 het stokje van zijn vader over. Hij is nu verantwoordelijk voor de lichte, elegante wijnen die zijn vader wereldroem hebben gebracht. Filigran is de Duitse wijnterm voor dit verfijnde type wijn. Met name de combinatie van omgevingsfactoren zijn zeer belangrijk voor deze mooie wijnen.

De Moezel is de perfecte leefomgeving voor de Riesling druif. Dankzij de perfect gelegen heuvels zijn de wijngaarden goed beschermd tegen teveel wind, en bovendien zorgt de rivier de Moezel voor extra mineraliteit en grandeur.

In de neus heeft deze wijn spannende aroma’s van mango, peer, grapefruit, zoete appel, perzik en veel mineralen. Het smaakpalet heeft een fraaie balans tussen fris fruit en ziltige mineralen, een licht zoetje en ‘nerveuze’ zuren die leiden naar een lange, aanhoudende afdronk en daardoor interessant genoeg blijft om ook na meerdere glazen nog steeds te verrassen. Een ideale wijn dus om op een mooie zomerdag op ons ruime terras van te komen genieten.

De Riesling van Fritz Haag Braunberger Trocker is per fles verkrijgbaar voor € 45.

Link: weingut-fritz-haag.de/en

Vol & Fruitig Wit

Trebbiano | ITA | Feliciana-Lugana

Trebbiano | ITA | Feliciana-LuganaTussen alle nieuwe wijnen is dit wellicht wel de meeste interessante, omdat het een vrij onbekende druifsoort is en daardoor de nieuwsgierigheid opwekt! Net ten zuiden van het Gardameer vinden we het wijnhuis Feliciana. Dit familiebedrijf bevindt zich op de grens van Lombardije en Veneto en heeft naast zo’n 14 hectare grond om wijn te verbouwen, ook een agriturismo. Agriturismo is samengesteld uit de woorden agriculture en turismo. Kortom; een eigen boerenbedrijf waar de mest van de koeien wordt gebruikt om de wijn grond te onderhouden, en waar toeristen kunnen overnachten.

Deze Felugan, gemaakt van de Trebbiana druif, is uitverkozen tot beste Lugana van het jaar. En niet voor niets! Het is een prachtige volle, ronde, droge wijn met een licht zoetje welke mooi combineert met mineralen, met een mooie afdronk. De Felugan van het wijnhuis Feliciana is met 1 woord het best te omschrijven als ‘spannend’. In een slok van deze wijn zit alles wat een wijnliefhebber maar kan wensen; eerst toont het zijn kracht met tonen van steenfruit (perzik, abrikoos) om vervolgens over te gaan in frisse tonen van witte bloesem, citrusfruit en de typische bittertjes van de Trebbiano druif.

Een luxueus smakende wijn, perfect voor de uitgeputte fietser of wandelaar die na een flinke inspanning eens uitgebreid wilt genieten van een welverdiend glas wijn.

De Trebbiana van Feliciana-Lugana is per fles verkrijgbaar voor €37.

Link: www.pregowines.nl/feliciana-felugan-lugana.html

Vol & Fruitig Wit

Sauvignon Blanc | ZAF | Steenberg Rattlesnake

Sauvignon Blanc | ZAF | Steenberg RattlesnakeHet wijnhuis Steenberg is voor de vaste bezoeker, en de vaste lezers van mijn blog, geen onbekende! Het assortiment van Steenberg bij Lake House is vrij uitgebreid:

Steenberg is een wijnhuis met geschiedenis. Het is het bekendste en oudste wijndomein van Zuid Afrika, gevestigd in de eerste wijnappellation van de Nieuwe Wereld. Tegenwoordig behoort het tot het Nationaal Park Tafelberg, dat aan de voet van de bergketen Constantia ligt. De constante koele luchtstromen van de Atlantische Oceaan maken dit een van de koelste wijnregio’s in Zuid Afrika. In 1682 opgericht door Catharina Ras en lange tijd was Steenberg vermaard om zijn fabuleuze zoete wijnen, die aan vele Europese hoven werden geschonken. In 2006 heeft de bekende wijnfirma Graham Beck de wijngaarden gekocht. Steenberg maakt gebruik van de fameuze Méthode Cap Classique; de wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode.

De Steenberg Rattlesnake Sauvignon Blanc heeft in de neus aroma’s van grapefruit, meloen, ananas, buxus en een hint van brioche. In het smaakpalet vindt je limoen, tropisch fruit, een hint van gember en vanille die gepaard gaan met een rijpe afdronk met milde zuren. Deze zure worden milder naarmate er meer gebruik wordt gemaakt van houtrijping, wat niet vaak gebeurd bij Sauvignon Blanc maar wel gedaan is bij deze Rattlesnake. De Sauvignon Blanc is 9 maanden gerijpt in Franse eiken vaten waarvan 20% nieuw waren, en dus een scherpere smaak meegeven aan de wijn.

Deze heerlijke hout gelagerde Sauvignon Blanc gaat goed samen met onze Prosciutto di Parma en de Geitenkaas. Mocht je een keer op vakantie gaan naar Zuid Afrika en in de buurt zijn van de Steenberg Estate Winery, zou ik zeker aanraden langs te gaan. Ze bieden allerlei mogelijkheden voor een heerlijke dag uit, om af te sluiten in hun eigen restaurant onder het genot van hun eigen wijnen.

De Sauvignon Blanc Rattlesnake van Steenberg is per fles verkrijgbaar voor € 40.

Link: www.steenbergfarm.com

Vol & Rond Wit

Côtes Du Rhône Blanc | FRA | Famille Perrin

Côtes Du Rhône Blanc | FRA | Famille PerrinFamille Perrin (bekend van Miraval) is in de markt van de Zuid Rhône dé leidende organische wijnbouwer op het moment. In de loop van vijf generaties heeft de familie diverse wijngaarden met de beste omgevingsfactoren verworven in de zuidelijke Rhône vallei. Deze wijngaarden worden beheerd volgens dezelfde principes en overtuiging als Château de Beaucastel. Binnen het assortiment van Famille Perrin ontdek je de rijkdom van de zuidelijke Rhône vallei aan de hand van verschillende gerenommeerde deel-gebieden zoals Gigondas, Vacqueryas, Vinsobres, Cairanne en Rasteau. Ook hier staan bij alle wijnen de authenticiteit en essentie van de omgevingsfactoren centraal.

Langs de rivier de Rhône vindt op verschillende plekken wijnbouw plaats. Als er naar de Rhône als wijnstreek wordt verwezen, wordt hiermee de regio tussen Lyon en grofweg Arles bedoeld. Dit is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk met zo’n 75.000 hectare wijngaard. Waar in de jaren 80 en 90 de bulk – en daarmee matige kwaliteit – de meeste aandacht leek te krijgen, zien we nu steeds meer kleine producenten en kleine appellations die de kwaliteit willen bevorderen.

De Rhône-streek ligt voor een groot deel dus langs de rivier. Het noordelijke deel, waar Syrah de belangrijkste druif is, is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, waar de wijngaarden op de stijle hellingen langs de rivier liggen. De zuidelijke Rhône concentreert zich rondom de stad Orange en is breder dan de noordelijke regio. De wijngaarden liggen hier ook verder van de rivier en het landschap is meer glooiend. In deze twee regio’s kunnen (vrijwel overal) wijnen onder de AOP Côtes du Rhône gemaakt worden. Een derde regio, waar dat niet kan, maar waar onder lokale AOP’s wijn gemaakt wordt, ligt in een grote cirkel om het zuidelijke deel heen.

De Côtes du Rhône Blanc van Famille Perrin heeft in de neus aroma’s van limoen, peer, perzik en iets van kamperfoelie. In het smaakpalet zijn er tonen van appel, meloen en een vleugje witte peper. Het is een wijn gemaakt van de Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne en Viognier, en vormt een perfect aperitief voor een heerlijk diner.

De Côtes du Rhône Blanc van Famille Perrin is per fles verkrijgbaar voor € 33.

Link: https://perrindirect.com/

Elegant & Fruitig Rood

Corvina, Molinara, Rondinella | ITA | Cantina Gorgo Bardolino

Côtes Du Rhône Blanc | FRA | Famille PerrinWe zijn aangekomen bij de rode wijn! Nieuw op onze wijnkaart is de Bardolino, van het huis Cantina Gorgo, waarvan wij ook de Ripasso op de kaart hebben.

Azienda Agricola Gorgo van de zeer charmante Roberta Bricolo is het schoolvoorbeeld van de nieuwe Italiaanse wijnbouw; traditionele en kwalitatief goede wijnen met een geheel eigen identiteit. Het wijnhuis ligt prachtig, midden tussen de wijngaarden dichtbij Custoza, iets ten zuiden van het Gardameer. Het is kunstzinning, bijna avant gardistisch versierd met marmeren platen. De kwaliteit van de wijnen en de mooie uitmonstering van de flessen zijn een feest op elke tafel.

De Bardolino is een rode harmonieuze, frisse kersen tonen bevattende allemansvriend voor bij de borrel of het diner. Deze prachtige rode wijn biedt een perfecte match voor bij onze Bites, maar kan ook licht gekoeld perfect gedronken worden bij de Hoender of zelfs de Zalm tijdens het diner.

De Bardolino van Cantina Gorgo is per fles verkrijgbaar voor € 30.

Link: cantinagorgo.com

Bekijk onze volledige wijnkaart.

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply