fbpx

Het mosselseizoen is weer begonnen, en sinds deze week hebben we bij Lake House een aantal prachtige mosselgerechten naast onze kaart verkrijgbaar.

Het mosselseizoen start normaliter in juli. Het begin van het seizoen hangt echter samen met de groei en de conditie van de mossel, dus de start kan soms wat langer op zich laten wachten. Vaak denken mensen dat je mosselen kunt eten als de ‘R in de maand’ zit. Het mosselseizoen loopt echter van begin juli t/m half april van het volgende jaar. Je kunt dus beter onthouden dat mosselen te krijgen als de ‘R in het seizoen’ zit; zomer, herfst en winter.

Onze chef Jochem Appel serveert bij Lake House 4 mossel gerechten; 1 amuse, 1 voorgerecht en 2 hoofdgerechten. Bij al deze gerechten heb ik mooie wijnen uitgekozen om een nog mooiere smaakbeleving te geven.

Amuse van mosselen

Amuse

De perfecte start voorafgaand van het diner, maar ook heerlijk bij de borrel; de mossel amuse welke geserveerd wordt met Imperial kaviaar en crème fraîche. Dit gerecht is de ideale match met een prachtig glas van onze Billecart-Salmon Brut Reservé champagne, omdat zowel gerecht als de champagne hun complexiteit, frisheid en ziltigheid behouden waar de Billecart-Salmon nog frisse florale tonen en rijpe fruit tonen van peer aan het geheel toevoegt. Na deze mooie amuse en bijpassende champagne is de toon voor een prachtig diner gezet, en heb je trek in nog meer mosselen.

De amuse is verkrijgbaar voor € 15,-, bestaande uit 6 mosselen.

De mosselen zijn er weer!

Voorgerecht

Als voorgerecht serveren wij mosselen met mouclade, (een romige saus op basis van gezeefde schaal- en schelpdieren) saffraan, peterselie en aardappel. De mouclade zorgt voor een prachtige match met onze Steenberg Sphynx Chardonnay, welke door zijn kruidige aroma’s en lichte houttonen mooi samen gaat met de mosselen en de mouclade. De smaakpapillen worden gepoetst met de frisheid van limoen en citroen (een 2e gezicht van deze fantastische Zuid-Afrikaanse Chardonnay uit Constantia) en vervolgens in de watten gelegd met de zachte ronde fruitigheid van kweepeer en steenfruit, met een toegift van aardse kalktoon. Dit geheel zorgt voor een extra dimensie bij dit heerlijke voorgerecht.

Het voorgerecht is verkrijgbaar voor voor € 11,25, je krijgt ca. 500 gram mosselen.

Traditionele mosselpan

Hoofdgerechten

Natuurlijk mag de traditionele mosselpan niet ontbreken op het menu! Mosselen gekookt met verse groente in witte wijn, het blijft een voortreffelijke combinatie. Wij serveren de mosselpan (ca. 1 kilo mosselen) met verse frites. Door de mossel te koken en te serveren in de pan blijven de frisse smaken van de mossel behouden. Bij de mosselpan serveer ik de Sauvignon Blanc van Domaine Treuilliet, ook wel de Pouilly-Fumé genoemd. Deze wijn is stuivend aromatisch maar overdrijft niet, hij is fris en droog, met aroma’s van witte bloemen, frisse vruchten en groene kruiden, ondersteund door een verfijnde mineraliteit welke samen met de mosselpan een explosie van smaken in de mond geeft. Bij de mosselpan worden 2 romige sauzen (harissa en vadouvan) geserveerd die smaakbeleving van de wijn ook weer beïnvloeden. Om de perfecte smaakbeleving te kunnen bieden, raad ik dan ook aan eerst de mossel met een slok van de wijn te proeven alvorens je de sauzen gaat gebruiken.

De traditionele mosselpan is verkrijgbaar voor € 22,50, je krijgt ca. 1 kilo mosselen.

Harissa is voor de Arabische keuken wat sambal is voor de Aziatische keuken; een smaakversterker voor onder andere vlees of vis op basis van pepers. Vadouvan is een Indisch specerijenmengsel met Franse invloeden, afgeleid van Masala, en maakt veel gerecht nóg lekkerder.

Het tweede hoofdgerecht is eveneens een mosselpannetje, maar met de zelfde bereiding als het voorgerecht; gekookt in mouclade met saffraan en peterselie. Bij het hoofdgerecht mag er een wat vollere wijn worden geschonken, en ik heb dan ook gekozen voor de Enate Chardonnay Fermentado en Barrica. Een wijn met een prachtige diep, gele kleur met een groen zweempje. De Enate is complex aromatisch met klassieke accenten van op hout gegiste en opgelegde chardonnay (hazelnoten, toast en rook). Deze wijn doet het misschien wel het meest denken aan de robuuste oude tijd van de VS, waar ze vroeger veel Chardonnay’s maakten met vooral veel kracht. Deze kracht gaat goed samen met de romige moucnade en laat de wijn, aangevuld met frisse fruitige tonen van ananas en grapefruit, naar grote hoogte stijgen.

De mosselpan met mouclade is verkrijgbaar voor € 22,50, je krijgt ca. 1 kilo mosselen.

Wanneer kom jij genieten van onze heerlijke mossel gerechten en bijpassende wijnen?

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply