fbpx

Van 29 januari tot en met medio maart zal Staatsbosbeheer bomen kappen in het Lage Bergse Bos. Het gaat hier om Essen die ziek zijn als gevolg van essentaksterfte. Daarnaast wordt er ook gelijk regulier bosonderhoud en verjongingskap plaats; het weghalen van bomen en struiken om andere meer ruimte te geven.

Lake House Rotterdam ondervindt qua bereikbaarheid geen overlast van de bomenkap in het bos, en is gewoon via de normale route bereikbaar. De parkeerplaats Muizenplaats voor het pand is geopend, de nabij gelegen Konijnenplaats is gekozen als opslagplaats voor de gekapte bomen en derhalve gesloten tot medio maart.

Waarom wordt er gekapt?

Afgelopen zomer heeft Staatsbosbeheer rode stippen en strepen op bomen gezet in het Lage Bergse Bos. Deze worden vanaf 28 januari gekapt. Dit gebeurt zowel handmatig als met grote machines. De stammen worden op verschillende plekken verzameld, deze gaan naar de zaagfabrieken. Het tak- en tophout wordt in kleine stukjes gehakt en naar de bio-energiecentrale gebracht. Wanneer het hout uitgereden is, worden de plantvakken geschikt gemaakt voor herplant. Op de plekken waar gewerkt wordt, sluit Staatsbosbeheer vanwege de veiligheid wegen en paden af. Na afloop van het werk worden de wegen en paden zo snel mogelijk hersteld en weer geopend voor bezoekers.

In de gedeelten van het Lage Bergse Bos waar open plekken zijn ontstaan, plant Staatsbosbeheer tussen november 2019 en maart 2020 nieuwe bomen en struiken. Zo ontstaan gemengde bossen met een betere structuur, die beter bestand zijn tegen ziektes. Daarnaast worden op verschillende plaatsen laan- en solitaire bomen geplant. Het duurt een aantal jaar tot het er weer uitziet als een echt bos. In de tussentijd komen er al veel planten en struiken op.

Vanwege het broedseizoen ligt het werk van half maart tot half juli stil. Tussen 29 januari en half maart wordt gewerkt langs het noordelijke gedeelte van Hillegersberg en in de omgeving van restaurant Lake House Rotterdam. Vervolgens komen de noord- en zuidzijde van de Bosweg aan de beurt. Na half juli volgt het werk in de rest van het Lage Bergse Bos.

Author admin

More posts by admin

Join the discussion 2 Comments

  • de Blok schreef:

    Nu bomen kappen is onverantwoordelijk, er is al een grote groep bommen die bedreigt worden door ziektes en die zullen de overgebleven bomen ook bedreigen dus nog meer bomen die het loodje gaan leggen. Ook door het lage grond water pijl gaan bomen dood dus ook van die kant zal er een aantal bomen het niet gaan redden. Is toch te gek dat een Staatsbosbeheer zijn eigen toekomt zo ondermijnt. Maar ook ons het plezier ontneemt van een heerlijke boswandeling.

    • admin schreef:

      Hi Ron, dank voor je reactie! Het grootste gedeelte van de bomenkap is gelukkig al weer achter de rug, en in november zal er begonnen worden herplanten daar waar mogelijk. De bomen die zijn weggehaald rondom Lake House waren allemaal ziek, en zijn om verdere besmetting van het bos te voorkomen gekapt. Dat vinden wij ook erg jammer, maar gelukkig wordt er deze winter weer herplant en kunnen we uitzien naar weer een mooi en gezond bos. :-)

Leave a Reply